Založ si blog

Hľadám kvalitný chlieb. Značka: Nájdem ťa vôbec?

Keď som bola malá, pamätám si, že obyčajné rožky či konzumný chlieb vydržali aj týždeň, tri dni staré rožky boli v pohode jedlé. Dnes? Rožok je na druhý deň tvrdý alebo gumený, na tretí deň začne plesnieť… Čo sa to stalo s pečivom?

Milujem vôňu a ešte viac chuť čerstvého chleba. Nič sa mu nevyrovná a na tom vždy končia všetky moje pokusy schudnúť. Bez chleba jednoducho
nedokážem žiť. A vždy, keď sa k nemu vrátim, vrátia sa mi aj schudnuté kilá. No teraz mi svitla nová nádej. Autor knihy Francúzi nedržia diétu, Dr. Will Clover, dovoľuje jesť chlieb a tvrdí, že týmto štýlom stravovania sa dá schudnúť. Treba však nájsť kvalitný celozrnný chlieb – žiadne umelé „dopekance“, ale čerstvý, chrumkavý chlebík. Kúpiť taký v bežných obchodoch sa však ukázalo ako problém.

Dve tretiny pečiva, ktoré si bežne kupujeme v obchodoch sú len naokolo čerstvé. Ide o predpečené pečivo, ktoré sa väčšinou dopečie v pekárni obchodu. Kupujeme si ho ešte horúce, vtedy je chuťovo vynikajúce, nemôžeme mu nič vyčítať. Stačí však, aby chvíľu postálo a už sa mení na niečo nechutné a gumené. Na to, aby pečivo vydržalo dlho v mrazenom alebo v plastovom obale, je doň pridávané množstvo konzervantov a kadejakých umelých prísad. Už to nie je ten pravý chlieb.

Rozhodla som sa teda nekupovať tieto oči lákajúce „dopekance“ a rozhodla som sa, že nájdem ten pravý, nefalšovaný chlebík. To však nie je také ľahké. V okolí domu ani práce žiaľ nemám pekáreň a tak som odkázaná nakupovať v supermarketoch. No a tam sa síce pulty prehýbajú pod desiatkami druhov pečiva, ale keď hľadáte to čerstvo napečené z pekárne, väčšinou nájdete malú poličku s ešte biednejším výberom. Býva tam biely chlieb, konzumný chlieb a nakrájané chleby  balené v plastových vreckách. Kvalitný celozrnný nedofarbovaný chlieb však nájdete len občas.

Vyzerá to tak, že budem nútená piecť si ho sama doma, to však chce čas, ktorý nemám. Vyskúšala som to v klasickej rúre, vo forme na biskupský chlebík a čuduj sa svete, podaril sa a chutil výborne niekoľko dní. Nepoužila som však hotovú zmes na pečenie chleba, pretože aj tá obsahuje Éčka a konzervanty, ale kombináciu klasickej múky s celozrnnou. Plus kopec semienok podľa chuti. Takže ak sa bude dať, pokúsim sa piecť chlieb každý víkend. Alebo si v rámci prechádzky zájdem do nejakej pekárne v meste.

Nabudúce, keď si budete kupovať pečivo, skúste sa aj vy poobzerať po predajni, či nenájdete nejaký pravý chlieb miesto toho dopečeného či baleného v igelitovom vrecku. Ak máte poruke pekáreň, určite nezaváhajte a choďte nakúpiť pečivo tam. Nielenže tým dáte prácu slovenským ľuďom, ale aj sebe doprajete to pravé a telo sa vám za to určite poďakuje. A chuť naozajstného chleba stojí za to.

Viac informácií nielen o chlebe ale aj o iných potravinách a o tom, ako sa napriek tomu, že si doprajete kvalitné jedlo tak ako to bežne robia Francúzi, dá žiť zdravo a schudnúť, nájdete v novinke vydavateľstva NOXIWill Clover, v knihe Francúzi nedržia diétu.

 

Spoznali by ste sa o desať rokov?

21.11.2012

S pribúdajúcimi rokmi sa každý z nás zmení. Čo by sa však stalo, keby ste sa mohli vrátiť späť o desať rokov a stretli by ste svoje mladšie ja? Radili by ste mu vy ako starší a skúsenejší alebo by to bolo naopak a vaša mladšia verzia by vám ukázala ako sa má naozajužívať život? Hlavnej hrdinke vydareného románu Kto je to dievča? Charlotte sa to stane a hoci [...]

Želáme si naozaj to, čo potrebujeme?

30.08.2012

Keď má niekto sviatok, zvyčajne mu prajeme všetko dobré, zdravie, lásku a šťastie. To sú veci, na ktorých v skutočnosti záleží. No v každodennom živote si toho želáme oveľa viac a často sú to zbytočnosti. To už je daň dnešku, keď sa všetci nezmyselne pachtíme za materiálnymi vecami, ktoré v skutočnosti nie sú až také dôležité. Hlavná hrdinka románu Daj [...]

Román vzniká z množstva maličkostí

06.08.2012

Zdá sa mi, že v dnešnej dobe sa chce stať úspešným spisovateľom snáď každý. To, čo však na prvý pohľad vyzerá jednoducho, je v skutočnosti veľkou skúškou odvahy a schopností človeka. Porozhliadla som sa po naozaj kvalitných spisovateľkách a rozhodla som sa vám priniesť ich životný príbeh. Začíname s Alexandrou Potterovou, celosvetovo uznávanou autorkou [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

bridgetjones

Knihy mi pomáhajú uniknúť z každodenného stereotypu, zvyčajne ich mám rozčítaných niekoľko naraz. Ak ma nejaká zaujme, napíšem o nej, aby mohla inšpirovať aj iných.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 22416x
Priemerná čítanosť článkov: 2491x

Autor blogu

Kategórie