Hľadám kvalitný chlieb. Značka: Nájdem ťa vôbec?

23. októbra 2012, bridgetjones, Nezaradené

Keď som bola malá, pamätám si, že obyčajné rožky či konzumný chlieb vydržali aj týždeň, tri dni staré rožky boli v pohode jedlé. Dnes? Rožok je na druhý deň tvrdý alebo gumený, na tretí deň začne plesnieť… Čo sa to stalo s pečivom?

Milujem vôňu a ešte viac chuť čerstvého chleba. Nič sa mu nevyrovná a na tom vždy končia všetky moje pokusy schudnúť. Bez chleba jednoducho
nedokážem žiť. A vždy, keď sa k nemu vrátim, vrátia sa mi aj schudnuté kilá. No teraz mi svitla nová nádej. Autor knihy Francúzi nedržia diétu, Dr. Will Clover, dovoľuje jesť chlieb a tvrdí, že týmto štýlom stravovania sa dá schudnúť. Treba však nájsť kvalitný celozrnný chlieb – žiadne umelé „dopekance“, ale čerstvý, chrumkavý chlebík. Kúpiť taký v bežných obchodoch sa však ukázalo ako problém.

Dve tretiny pečiva, ktoré si bežne kupujeme v obchodoch sú len naokolo čerstvé. Ide o predpečené pečivo, ktoré sa väčšinou dopečie v pekárni obchodu. Kupujeme si ho ešte horúce, vtedy je chuťovo vynikajúce, nemôžeme mu nič vyčítať. Stačí však, aby chvíľu postálo a už sa mení na niečo nechutné a gumené. Na to, aby pečivo vydržalo dlho v mrazenom alebo v plastovom obale, je doň pridávané množstvo konzervantov a kadejakých umelých prísad. Už to nie je ten pravý chlieb.

Rozhodla som sa teda nekupovať tieto oči lákajúce „dopekance“ a rozhodla som sa, že nájdem ten pravý, nefalšovaný chlebík. To však nie je také ľahké. V okolí domu ani práce žiaľ nemám pekáreň a tak som odkázaná nakupovať v supermarketoch. No a tam sa síce pulty prehýbajú pod desiatkami druhov pečiva, ale keď hľadáte to čerstvo napečené z pekárne, väčšinou nájdete malú poličku s ešte biednejším výberom. Býva tam biely chlieb, konzumný chlieb a nakrájané chleby  balené v plastových vreckách. Kvalitný celozrnný nedofarbovaný chlieb však nájdete len občas.

Vyzerá to tak, že budem nútená piecť si ho sama doma, to však chce čas, ktorý nemám. Vyskúšala som to v klasickej rúre, vo forme na biskupský chlebík a čuduj sa svete, podaril sa a chutil výborne niekoľko dní. Nepoužila som však hotovú zmes na pečenie chleba, pretože aj tá obsahuje Éčka a konzervanty, ale kombináciu klasickej múky s celozrnnou. Plus kopec semienok podľa chuti. Takže ak sa bude dať, pokúsim sa piecť chlieb každý víkend. Alebo si v rámci prechádzky zájdem do nejakej pekárne v meste.

Nabudúce, keď si budete kupovať pečivo, skúste sa aj vy poobzerať po predajni, či nenájdete nejaký pravý chlieb miesto toho dopečeného či baleného v igelitovom vrecku. Ak máte poruke pekáreň, určite nezaváhajte a choďte nakúpiť pečivo tam. Nielenže tým dáte prácu slovenským ľuďom, ale aj sebe doprajete to pravé a telo sa vám za to určite poďakuje. A chuť naozajstného chleba stojí za to.

Viac informácií nielen o chlebe ale aj o iných potravinách a o tom, ako sa napriek tomu, že si doprajete kvalitné jedlo tak ako to bežne robia Francúzi, dá žiť zdravo a schudnúť, nájdete v novinke vydavateľstva NOXIWill Clover, v knihe Francúzi nedržia diétu.