Založ si blog

Hľadám kvalitný chlieb. Značka: Nájdem ťa vôbec?

Keď som bola malá, pamätám si, že obyčajné rožky či konzumný chlieb vydržali aj týždeň, tri dni staré rožky boli v pohode jedlé. Dnes? Rožok je na druhý deň tvrdý alebo gumený, na tretí deň začne plesnieť… Čo sa to stalo s pečivom?

Milujem vôňu a ešte viac chuť čerstvého chleba. Nič sa mu nevyrovná a na tom vždy končia všetky moje pokusy schudnúť. Bez chleba jednoducho
nedokážem žiť. A vždy, keď sa k nemu vrátim, vrátia sa mi aj schudnuté kilá. No teraz mi svitla nová nádej. Autor knihy Francúzi nedržia diétu, Dr. Will Clover, dovoľuje jesť chlieb a tvrdí, že týmto štýlom stravovania sa dá schudnúť. Treba však nájsť kvalitný celozrnný chlieb – žiadne umelé „dopekance“, ale čerstvý, chrumkavý chlebík. Kúpiť taký v bežných obchodoch sa však ukázalo ako problém.

Dve tretiny pečiva, ktoré si bežne kupujeme v obchodoch sú len naokolo čerstvé. Ide o predpečené pečivo, ktoré sa väčšinou dopečie v pekárni obchodu. Kupujeme si ho ešte horúce, vtedy je chuťovo vynikajúce, nemôžeme mu nič vyčítať. Stačí však, aby chvíľu postálo a už sa mení na niečo nechutné a gumené. Na to, aby pečivo vydržalo dlho v mrazenom alebo v plastovom obale, je doň pridávané množstvo konzervantov a kadejakých umelých prísad. Už to nie je ten pravý chlieb.

Rozhodla som sa teda nekupovať tieto oči lákajúce „dopekance“ a rozhodla som sa, že nájdem ten pravý, nefalšovaný chlebík. To však nie je také ľahké. V okolí domu ani práce žiaľ nemám pekáreň a tak som odkázaná nakupovať v supermarketoch. No a tam sa síce pulty prehýbajú pod desiatkami druhov pečiva, ale keď hľadáte to čerstvo napečené z pekárne, väčšinou nájdete malú poličku s ešte biednejším výberom. Býva tam biely chlieb, konzumný chlieb a nakrájané chleby  balené v plastových vreckách. Kvalitný celozrnný nedofarbovaný chlieb však nájdete len občas.

Vyzerá to tak, že budem nútená piecť si ho sama doma, to však chce čas, ktorý nemám. Vyskúšala som to v klasickej rúre, vo forme na biskupský chlebík a čuduj sa svete, podaril sa a chutil výborne niekoľko dní. Nepoužila som však hotovú zmes na pečenie chleba, pretože aj tá obsahuje Éčka a konzervanty, ale kombináciu klasickej múky s celozrnnou. Plus kopec semienok podľa chuti. Takže ak sa bude dať, pokúsim sa piecť chlieb každý víkend. Alebo si v rámci prechádzky zájdem do nejakej pekárne v meste.

Nabudúce, keď si budete kupovať pečivo, skúste sa aj vy poobzerať po predajni, či nenájdete nejaký pravý chlieb miesto toho dopečeného či baleného v igelitovom vrecku. Ak máte poruke pekáreň, určite nezaváhajte a choďte nakúpiť pečivo tam. Nielenže tým dáte prácu slovenským ľuďom, ale aj sebe doprajete to pravé a telo sa vám za to určite poďakuje. A chuť naozajstného chleba stojí za to.

Viac informácií nielen o chlebe ale aj o iných potravinách a o tom, ako sa napriek tomu, že si doprajete kvalitné jedlo tak ako to bežne robia Francúzi, dá žiť zdravo a schudnúť, nájdete v novinke vydavateľstva NOXIWill Clover, v knihe Francúzi nedržia diétu.

 

Spoznali by ste sa o desať rokov?

21.11.2012

S pribúdajúcimi rokmi sa každý z nás zmení. Čo by sa však stalo, keby ste sa mohli vrátiť späť o desať rokov a stretli by ste svoje mladšie ja? Radili by ste mu vy ako starší a skúsenejší alebo by to bolo naopak a vaša mladšia verzia by vám ukázala ako sa má naozajužívať život? Hlavnej hrdinke vydareného románu Kto je to dievča? Charlotte sa to stane a hoci [...]

Želáme si naozaj to, čo potrebujeme?

30.08.2012

Keď má niekto sviatok, zvyčajne mu prajeme všetko dobré, zdravie, lásku a šťastie. To sú veci, na ktorých v skutočnosti záleží. No v každodennom živote si toho želáme oveľa viac a často sú to zbytočnosti. To už je daň dnešku, keď sa všetci nezmyselne pachtíme za materiálnymi vecami, ktoré v skutočnosti nie sú až také dôležité. Hlavná hrdinka románu Daj [...]

Román vzniká z množstva maličkostí

06.08.2012

Zdá sa mi, že v dnešnej dobe sa chce stať úspešným spisovateľom snáď každý. To, čo však na prvý pohľad vyzerá jednoducho, je v skutočnosti veľkou skúškou odvahy a schopností človeka. Porozhliadla som sa po naozaj kvalitných spisovateľkách a rozhodla som sa vám priniesť ich životný príbeh. Začíname s Alexandrou Potterovou, celosvetovo uznávanou autorkou [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

bridgetjones

Knihy mi pomáhajú uniknúť z každodenného stereotypu, zvyčajne ich mám rozčítaných niekoľko naraz. Ak ma nejaká zaujme, napíšem o nej, aby mohla inšpirovať aj iných.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 22367x
Priemerná čítanosť článkov: 2485x

Autor blogu

Kategórie